onsdag 27. mai 2020

Barrique Vinklubb - Barolo & Barbaresco


26. mai fikk vi samlet en gjeng for å gjennomføre vinsmaking med Barolo og Barbaresco som tema.
Både Barolo og Barbaresco er vintyper, byer og kommuner som ligger i Piemonte i Nord-Italia. Barolo omtales ofte som "Vinens konge, kongenes vin" og Barbaresco er dronningen. Begge lages av 100% Nebbiolo, men en Barolo har lenger krav om lagring på fat før salg enn Barbaresco.


Kveldens vinsmakere fikk først bryne seg på blindsmaking av fire viner. Det var da en Barolo fra 2015, to Barbarescoer, en fra 2012 og en fra 2016. I tillegg var det en enklere Nebbiolo vin fra 2018.
En trio av smakere samarbeidet og klarte å resymere seg fram til å få 4 av 4 riktige. Det er slettes ikke verst når det er snakk om fire relativt like viner!
Til smakingen fikk deltakerne servert hver sin fjøl med italienske oster og spekepølse. Spekepølsen var en type salami som også var smaksatt med Barolo vin.


Over til kveldens hovedattraksjoner. Høsten 1967 var Vietnamkrigen i full gang, The Doors og Jim Morrison sjokkerte den amerikanske befolkningen på direkte TV og Che Guevara ble henrettet. Omtrent i samme periode høstet Giordano Giovanni & Figli druer til sin Barbaresco. En produsent som ikke er veldig stor og anerkjent, men som har holdt det gående fra 30-tallet og finnes den dag i dag (bare med litt annet navn).
Vinens farge var tåkete brun, rett og slett uklar. Den var meget aromatisk med aroma av tørket frukt, særlig fiken, litt muskat, kaffe og noe tjære og sigarboks. Vinen var medium fyldig, med relativt høyt innhold av syre og tanniner. Smaken var spesiell med spesielt tørket frukt og syrlig kaffe som stakk frem for meg, med en veldig lang ettersmak. Dette var for meg en meget spennende vin!


Høsten 1979, Sony lanserer Walkman, Boney M, Donna Summer og Frank Zappa herjer på hitlistene, ca 500 druedyrkere leverer Nebbiolo til kooperativet Terre del Barolo som starter produksjon av kveldens eldste Barolo.
Vinen er brun, men helt klar. Meget aromatisk med aroma av tørket frukt (fiken, rosiner, osv.), kaffe, sigar, krydderskuff og noe preg av buljong. Middels fylde, syre og tannin. Syrlig smak av tørket frukt, kaffe og krydder. Vinen var ganske forsiktig og delikat, men smak og kraft kom sigende innpå. En vin som var mer spennende på aroma enn smak.

Begge disse eldre vinene hadde nok passert sin beste levetid og burde kanskje vært drukket for 10-20 år siden, men det er noe helt spesielt med å smake eldre viner. Du får en smak av historie.

Neste gang Barrique Vinklubb arrangerer smaking blir det med Bordeaux som tema, kanskje den mest klassiske av alle vin regioner i verden. Gode viner herfra kan lagres og utvikle seg på en god måte i en mannsalder. Vi har allerede kjøpt inn noen spennende viner fra årene 1975, 1985 og 1995, men det vil også bli mer. Mer om dette senere. Bli medlem av vår Facebook gruppe Barrique Vinklubb, tilbud om å bli med på disse spesial smakingene kommer alltid først der.


Skrevet av
Espen Fredriksen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar