tirsdag 14. april 2020

Vinmarkens tilstand på Cascina Collina


Det er merkelige tider vi er inne i nå hvor store deler av verden står på vent. Nord-Italia har vært spesielt hardt rammet, og for oss som er glad i god vin går ikke tankene bare til menneskene som rammes av dette, vi lurer jo også litt på hvordan dette påvirker landbruket og drueproduksjonen. Derfor har vi tatt kontakt med våre gode venner på Cascina Collina for å få et lite innblikk i dette.

Norske Hilde og Stein har drevet og bodd på vingården Cascina Collina siden de kjøpte den i 2015, den ligger ved byen Nizza i regionen Piemonte nordvest i Italia. En region som er et mekka for folk som er glad i mat og vin. Her dyrker de hovedsakelig druene barbera og chardonnay, og har også noe freisa og nebbiolo. Av dette produserer de tre røde, en hvit og en rosè vin. I tillegg driver de med utleie av fire ferieleiligheter på gården, en ypperlig plass å ha base om man ønsker å reise til Piemonte. Her kan du bo med vingårder på alle kanter, og vil du besøke Barolo eller Barbaresco områdene ligger de ca. 45 minutter unna med bil.


Vi får jo med oss på nyhetene og gjennom aviser hvordan ståa er på deres trakter. Men kan dere fortelle litt om hvordan tingenes tilstand påvirker dere og jobben dere gjør i vinmarkene per dags dato?
For vår del her på Cascina Collina så går stort sett alt av arbeid i vinmarka som normalt. Landbruket og herunder vinproduksjon er ansett å være kritisk virksomhet og skal holdes i gang. Vi får tilgang på alt vi trenger til å jobbe som normalt, alle leverandører innen landbruk holder åpent. På denne tiden av året er det en litt rolig periode i vinmarka etter at vi er ferdig med beskjæring og nedlegging. Nå venter vi på at det skal begynne å spire og gro. Vi har akkurat plantet 1000 nye barberaplanter i den ene vinmarka vår. Nå er det gressklipping mellom radene og ugressfjerning mellom vinstokkene som står for tur. Senere i vår blir det fjerning av villskudd på stammene.

Forventer dere noe turisme i det hele tatt i år, eller blir det hovedsakelig fokus på vin?
Per i dag er det ikke noe virksomhet knyttet til gjester og turister. De gjeldene restriksjonen er nå forlenget frem til 4. mai. Vi tror det kommer til å gå flere måneder før situasjonen normaliserer seg og folk får anledning til å reise – og tørr gjøre det! Vi tror kanskje vi ikke får gjester før tidligst andre halvår. Så for oss blir derfor vinproduksjon og salg den eneste inntektskilden vi ser på kort sikt. 

Hvordan ser det ut generelt for produsenter i området? 
For andre produsenter i området har krisen slått veldig hardt ut. Det er mange som selger mye vin lokalt til restaurantmarkedet – det har jo selvfølgelig stoppet helt opp. Det gjør at det forventes et stort overskudd av vin i år og at derved det kommer til å bli prispress på vin og druer senere i år. For oss er eksport en stor det av salget, der er utslagene mindre så langt. Men vi har jo mistet alt salg til gjestene på gården. Her i Italia er situasjonen en helt annen mht. støtteordninger og bidrag fra myndighetene. Det er ikke noe oljefond som kan pøse penger ut til de som trenger det – her må folk stort sett greie seg selv, kommunene har fått noe matkuponger til fordeling til de som er hardest rammet.

Har dere noen tanker om årets årgang og hvordan krisen kan påvirke innhøstingen senere i år?
Så langt i år har været vært bra. Nå er det varmt og godt og det spirer godt i marka. Vi har hatt lite nedbør i vinter og vår, foreløpig lever vi på nedbør fra i fjor høst – men vi trenger snart litt regn. Får vi det kan det bli en flott årgang – om vi unngår hagl og annet. Men det vil tiden vise – nå får vi bare krysse fingrene for at coronakrisen kan avta og livet etter hvert normalisere seg. Dersom det ikke skjer blir nok neste utfordring for vinprodusentene å skaffe arbeidskraft til innhøsting etter hvert.
Men vi satser på at alt går bra og vi går bedre tider i møte!

Vi håper og tror vi går bedre tider i møte, og ønsker i alle fall Hilde og Stein lykke til med årets avling!


(På klare dager kan alpene sees fra gården)
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar